تبلیغات
شهر شیمی - چرا پاستیل خرسی می‌سوزد؟

شهر شیمی

اخبار تازه ها و مطالب علمی و اخلاقی

چرا پاستیل خرسی می‌سوزد؟

پاستیل خرسی، همان پاستیلی که چه دختر و چه پسر، در بچگی عاشقش بودیم، این‌گونه درون یک محلول واکنش می‌دهد و می‌سوزد اما چه چیزی باعث سوختن پاستیل محبوب ما می‌شود؟

%d8%b3%d9%88%d8%ae%d8%aa%d9%86-%d9%be%d8%a7%d8%b3%d8%aa%db%8c%d9%84

 



بخش زیادی از پاستیل خرسی (و در کل پاستیل‌ها) را شکر تشکیل می‌دهد. شکر که در شیمی آلی به ساکارز هم معروف است، یک دی‌ساکارید متشکیل از دو مونوساکارید است به نام‌های گلوکز و فروکتوز است که در زیر، ساختاری ساده از مولکول ساکارز را می‌بینید.

همان‌طور هم که در ساختار زیر مشخص است، مولکول دو-بخشی ساکارز، از گلوکز در سمت چپ و فروکتوز در سمت راست تشکیل شده که این دو بخش توسط یک اتم اکسیژن مشترک، با یکدیگر ارتباط برقرار کرده‌اند. چنین ارتباطی را یک پیوند گلیکوزیدی (گلیکوسیدی – Glycosidic Bond) یعنی پیوند کووالانسی که بتواند یک کربوهیدرات را به یک مولکول دیگر متصل کند (خواه آن مولکول هم کربوهیدرات باشد خواه نباشد).

%d8%b3%d9%88%d8%ae%d8%aa%d9%86-%d9%be%d8%a7%d8%b3%d8%aa%db%8c%d9%84-jpg-1

اما ممکن است بپرسید که کربوهیدرات‌ها چه هستند؟ حتماً تا کنون اطلاعاتی درباره‌ی کربوهیدرات‌ها در کتاب‌های درسی زیست‌شناسی آموخته‌اید اما کوتاه بگویم که کربوهیدرات، یک ترکیب آلی است که به‌غیراز کربن، هیدروژن و اکسیژن، در ساختار خود چیز دیگری ندارد و در زیست شناسی آن‌ها را شکر می‌نامند.

خب حالا با این پیش‌درآمد کوتاه، به سراغ اصل مطلب و سوختن پاستیل موردعلاقه می‌رویم. اولاً باید بگویم محلولی که در انیمیشن مشاهده می‌کنید، پتاسیم کلرات (\displaystyle KCl{{O}_{3}}) است. هنگامی که این ترکیب را گرما بدهیم (که در این آزمایش هم این کار را انجام می‌دهند)، به پتاسیم کلرید و اکسیژن تجزیه می‌شود:

\displaystyle 2KCl{{O}_{3}}(s)\to 2KCl(s)+3{{O}_{2}}(g)

پس از گرما دادن اگر پاستیل خرسی را به آن اضافه کنیم، گلوکز موجود در ساختار ساکارز، با اکسیژن حاصل از تجزیه‌ی پتاسیم کلرات واکنش می‌دهد که این واکنش به‌صورت خودبه‌خودی و انفجاری (انفجار در ابعاد کوچک) رخ می‌دهد:

\displaystyle {{C}_{6}}{{H}_{{12}}}{{O}_{6}}(s)+6{{O}_{2}}(g)\to 6C{{O}_{2}}(g)+6{{H}_{2}}O(g)

با جمع کردن دو واکنشی که در بالا ذکر کردیم، به واکنش کلی زیر می‌رسیم (در نوشتن واکنش کلی، به‌جای نوشتن فرمول مولکولی گلوکز، باید فرمول مولکولی ساکارز را بنویسیم چراکه درهرصورت، گلوکز بخشی از ساکارز است و در اصل این ساکارز است که با پتاسیم کلراتِ درحال تجزیه واکنش می‌دهد):

\displaystyle {{C}_{{12}}}{{H}_{{22}}}{{O}_{{11}}}(s)+8KCl{{O}_{3}}(s)\to 12C{{O}_{2}}(g)+11{{H}_{2}}O(g)+8KCl(s)

این واکنش انرژی خود را به‌شکل گرما آزاد می‌کند و بنابراین یک واکنش گرماده است و همان‌طور که از شعله‌های بنفش انیمیشن مشخص است، بخشی از این گرما به نور تبدیل می‌شود.



  • نظرات() 
  • نوع مطلب :علمی ،
  • nerissahamburger.weebly.com
    جمعه 13 مرداد 1396 07:30 ق.ظ
    Thanks for one's marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you will be a great author.
    I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back someday.
    I want to encourage one to continue your great writing,
    have a nice weekend!
    manicure
    پنجشنبه 7 اردیبهشت 1396 04:39 ق.ظ
    It is appropriate time to make a few plans for the long run and
    it's time to be happy. I have read this put
    up and if I may I wish to counsel you few fascinating issues
    or advice. Perhaps you could write next articles relating to this article.
    I want to read even more issues approximately it!
    BHW
    شنبه 2 اردیبهشت 1396 05:05 ق.ظ
    Informative article, exactly what I wanted to find.
    manicure
    یکشنبه 20 فروردین 1396 05:41 ب.ظ
    Hi Dear, are you truly visiting this web site
    on a regular basis, if so after that you will without doubt get pleasant experience.
    manicure
    شنبه 12 فروردین 1396 01:35 ق.ظ
    Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make a great article… but
    what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get nearly anything done.
     
    لبخندناراحتچشمک
    نیشخندبغلسوال
    قلبخجالتزبان
    ماچتعجبعصبانی
    عینکشیطانگریه
    خندهقهقههخداحافظ
    سبزقهرهورا
    دستگلتفکر




    این وبلاگ توسط خانم محبوبه عطارحمیدی دبیر شیمی منطقه 15 تهران نوشته شده است
    مدرک تحصیلی فوق لیسانس شیمی آلی

    محبوبه عطارحمیدی


    آخرین پست ها


    آمار وبلاگ

    • کل بازدید :
    • بازدید امروز :
    • بازدید دیروز :
    • بازدید این ماه :
    • بازدید ماه قبل :
    • تعداد نویسندگان :
    • تعداد کل پست ها :
    • آخرین بازدید :
    • آخرین بروز رسانی :